Rezerwat Natury

CZEGO NIE WIECIE O OLEJU KONOPNYM.

Czego nie wiecie o oleju konopnym.

Olej konopny kupisz tutaj.

Pomimo różnorakich skojarzeń olej ten powstaje w oparciu o konopię siewną  i nie ma nic wspólnego z konopią indyjską znaną z właściwości narkotycznych. Niestety zła reputacja samego słowa ,,konopia’’ bardzo negatywnie rzutuje na branżę kosmetyczną bazującą na działającej prozdrowotnie konopi siewnej.

Aby zrozumieć skąd konopia siewna czerpie swoje wspaniałe właściwości trzeba zerknąć w głąb jej składu. Na jej budowę składają się: kwas linolowy, czyli kwas omega 6 oraz kwas alfa linolenowy, czyli kwas omega 3, co oznacza że sam olej nie powinien mieć właściwości zapychających. Kwasy te hamują także procesy odpowiedzialne za tworzenie się brązowego barwnika w skórze, a jednocześnie działają rozjaśniająco i wyrównują koloryt skóry.

Konopia siewna zawiera także m.in. witaminy A, D, E, K, fitosterole i fosfolipidy, te ostatnie odpowiadają za budowę skóry, co oznacza, że olej świetnie wpłynie na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci.

Olej nadaje się do pielęgnacji skóry problemowej, objętej AZS, łuszczycą, przebarwieniami, łojotokiem i trądzikiem. Reguluje on wydzielanie sebum, łagodzi stany zapalne uspakajając cerę trądzikową, poprawia koloryt skóry jednocześnie ją odżywiając, regeneruje skórę nawet tą bardzo zniszczoną i zmienioną chorobowo, uelastycznia ją i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Olej konopny jest niezwykle cenny, dlatego można wykorzystać go do produkcji wszelakich produktów kosmetycznych. Stosowany na skórę głowy i włosy zwalcza łupież, reguluje wydzielanie łoju oraz zmniejsza dokuczliwe swędzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.