Rezerwat Natury

DLA KOGO OLEJ Z CZARNUSZKI?

Dla kogo olej z czarnuszki?

Do zakupienia w sklepie tutaj.

Dzisiaj o oleju, który jest jednym z moich ulubionych i powodem nie jest zapach, ponieważ aromat nie dla każdego będzie przyjemny, powodem nie jest też jego popularność, ponieważ przy wyborze moich zakupów nigdy nie kieruje się opiniami, czy prestiżem danej marki. Moja skóra po prostu polubiła się z tym olejem, a jest nim olej z czarnuszki.

Olej z czarnuszki od marki Your natural side ma mocno wyczuwalny zapach, dla mnie lekko ziołowy. Producent natomiast określa ten zapach jako korzenny. Spotkałam się także z opiniami jakoby zapach był pieprzno korzenny. W każdym bądź razie jest on intensywny i charakterystyczny. To, co wyróżnia ten kosmetyk na tle innych olejów to zawartość nienasyconego kwasu eikozadienowego, o właściwościach przeciwzapalnych, który bardzo rzadko występuje w naszym otoczeniu, a nawet przyrodzie.

To, co jeszcze wyróżnia czarnuszkę to zawartość wielu składników, których nie spotkamy nigdzie indziej, jak np. nigellina, nigellon, tymol, czy tymochinon i wiele innych, które działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, antypigmentacyjnie, antybakteryjnie i antywirusowo.

Dzięki zawartości kwasu omega 6 i omega 9 olej z czarnuszki może być stosowany zarówno przy cerze suchej, jak i trądzikowej, tłustej i zanieczyszczonej. Natomiast obecność fitosteroli pomoże w walce ze zmarszczkami.

Podsumowując: olej z nasion czarnuszki stosowany jest leczniczo np. przy gojeniu się ran, blizn, AZS, łuszczycy, egzemy, trądziku (również trądziku różowatego), a nawet (i tutaj taka ciekawostka) wykorzystuje się go do leczenia przebarwień i bielactwa. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym polecany jest osobom z cerą mieszaną, tłustą, zanieczyszczoną. Używany jest również przez osoby ze skórą dojrzałą i alergiczną, natomiast wsmarowywany w skórę głowy działa przeciwłupieżowo i zmniejsza wypadanie włosów.

Do zakupienia w sklepie tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.